A 60 millió éves propolisz:
a méhek tudják mi a jó!

A méhek 60 millió éve tudják mi a jó, ezért készítik a propoliszt és a méhpempőt.

A propolisz egy nagyszerű koktél, gyógyító hatóanyagokkal, amit a fák rügyeiről és kérgeiről gyűjtenek a méhek: nyárfa, nyírfa, gesztenye, fűzfa, hamufa, égerfa és különböző fajta gyümölcsfák. Hogy tudják a méhek összeállítani ezt a csodálatos elixírt, és végül hogy alakítják ki azt az egységes összetételt, amely bárhol a világon megegyezik: ez talány.

Az Ősi propolisz tinktúra

Az is titok, hogyan tudták az ókori orvosok, mint pl. Galen vagy Pliniu beazonosítani és felfedezni csodálatos gyógyhatásait, anélkül, hogy modern orvosi felszerelésekkel rendelkeztek volna. Egy dolog biztos: tavasszal a méhek egy csodálatos gyógyszer alapanyagait gyűjtik be hatalmas erőfeszítéssel, az alig napvilágot látott rügyekből.

A méhészek kétféle módon gyűjtjük be a propoliszt: közvetlenül a kaptár faláról lekaparva vagy a nagyobb hatékonyság érdekében egy külön gyűjtőt építenek, ami fokozatosan átveszi a méhek termelését, amik ezáltal stimulálva vannak, hogy minél nagyobb mennyiségű propoliszt gyűjtsenek be.

Magyarországon hagyományos természetgyógyászati eszköz a propolisz. A jó propolisz eredeti formájában jellegzetes szagáról ismerjük fel (édes-keserű), ami nagyon erős, de felismerhetjük még arról is, hogy nem fénylik (a fényes propoliszban túl sok viasz van, ezért csökkentett tulajdonságokkal rendelkezik).

A méhek lenyűgöző anyaga

Propoliszt termelő méh

A méhek kaptára a bizonyíték a természet istenségére és nagyságára. A kaptár tökéletes szerkezetének és a méhek rendezettségének köszönhetően csodálatos természetes termékek látnak napvilágot.

A méhek lenyűgöző társadalma talán a legkeresettebb és legkutatottabb jelenség a természetben. A méhek társadalma komplikált is ugyanakkor, de egyszerűségüket azonos szabályok alapján tartották meg évezredeken át. A méhek közössége a kaptár kiválasztásakor a királynőt követi. Szabályaik és életük még mindig rejtély: egy méh átlaban csak 60-90 napot él, míg a királynő éveket, mely idő során több millió tojást rak le. Talán ez a legtermékenyebb faj a Földön.

Egy millió óra kell ahhoz egy méhnek, hogy fél kiló mézet előállítson. Más szemszögből nézve: egy méh élete során egy kiskanál méznek a tizenketted részét tudja előállítani. Ez a készítmény rendelkezik a legtöbb energiával a Földön! 

Millió oldal íródott már a méz jótékony hatásairól. Ez a legfogyasztottabb természetes termék az egész világon, hiszen nincs olyan gyerek vagy felnőtt, aki ne kóstolta volna még meg.

De ez nem az egyetlen termék, amire figyelnünk kell. A propolisz, a méhpempő vagy a virágpor ugyanilyen csodákat tudnak tenni, csak tanulmányoznunk kell, de főképp be kell építenünk az étrendünkbe. Itt olvashat többet a méhpempőről.

Méh a kaptárban
A nagyításhoz, nyomjon a képre