Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

Az alkoholos propolisz tinktúra és az alkohol mentes Comvita propolisz spray használata.

Ha Ön még nem fogyasztott propoliszt, javasolt belső alkalmazása először mézzel összekeverve. A méznek fontos szerepe van a gyógyhatások erősítésében, ha együtt alkalmazzuk őket. Elősegíti a hatóanyagok felszívódását, védi a nyálkahártyát a propoliszban lévő erős alkoholtól és egyidejűleg enyhíti az alkohol nem kívánt kellemetlen hatásait. Nem ismert a pontos keverési arány, de számolhatunk 1:2 vagy 1:3 arányt, vagyis 1 rész tinktúra és 2 vagy 3 rész méz. Vagy alkalmazza Comvita propolisz készítményt, mely alkohol mentes. 

Cukros betegeknél csak akácmézet használjunk, mivel az több gyümölcscukrot tartalmaz, mint szőlőcukor. Ne haladjuk meg a napi 2-3 kiskanálnyi adagot. A tinktúrát lehet kenyérre, vagy száraz kekszre csepegtetni. Ideális 20-30 perccel evés előtt venni.

Alkohol mentes propolisz használata

Az alkohol mentes propolisz sprayt, fujjuk be a szánkba majd hagyjuk felszívódni a száj nyálkahártyáján. Gyermekeknek bele lehet fújni egy kis mézbe vagy italba.

Comvita Propolisz spray, alkohol mentes
A nagyításhoz, nyomjon a képre

Propolisz csepp adagolás mokkáskanállal

Általánosan felnőtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás (teás) kanállal javasolt fogyasztani, reggel, délben evés előtt és este lefekvés előtt 2-3 órával.

Gyerekeknek - 3 éves kortól - pl. kockacukorral - naponta fele annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.Tehát például egy 30 kg-os gyermeknek 15 csepp naponta. Problémásabb esetekben, gyerekeknél az adagot néhány napra meg lehet emelni a duplájára.

Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsõleg csak hígítva fogyasztható.

Külsőleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerûbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet kekszre, kenyérre, egy kanál mézre csepegtetve is.

Folyamatos fogyasztás

A propolisz fogyasztása

Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Ha sokadik üveg propoliszunkat fogyasztjuk el, akkor ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet tartsunk következőig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.

Fokozatosan növelni az adagot

Érdemes az első néhány napban, a propoliszból kisebb adagokat fogyasztani, és fokozatosan emelni a napi csepp számot. Ezzel elkerülhető szervezetünknek a hirtelen, gyors reagálása a propolisz hatásaira, továbbá könyebben beállíthatjuk – kitapasztalhatjuk – a számunkra ideális napi adagot.

Fogyasztás C-vitaminnal

A kutatások során az orvosok megállapították, hogy a C-vitamin és a propolisz együttes fogyasztása, még hatásosabb tud lenni. A propolisz fokozza a C-vitamin felszívódását.

Alkalmazás száj problémákra

Rendszerint  közvetlenül a nyálkás részekre nem teszünk propolisz tinktúrát mivel nagyon erős. A Comvita propolisz spray-t viszont mivel nem tartalmaz alkoholt fújhatjuk egyből a problémás felületre. 

Ha mégis alkoholos propoliszt használjunk szájüregben, keverjük bele szájvízbe: egy kicsi pohárba (max. 50 ml) tegyünk 1-5 ml propolisz tinktúrát (szükség szerint) és adjunk hozzá sima vizet vagy valamilyen szájvizet. A kapott oldatot folyamatosan használhatjuk a  szájüreg fertőtlenítésére, de kezelhetünk vele más szájüregi problémákat mint a paradontózis, afták vagy más sérülések.

Kóros esetekben minimum 3 öblítés javasolt naponta. A paradontózisban szenvedők megfigyelhetik, hogy rövid időn belül a fogínyük már nem vérzik, a fogak nem mozognak stabilan visszailleszkednek helyükre, 1-2 hónap kezelés után. Ugyanígy használható szájüregrák esetén, megkönnyítve a helyi jelenségeket. A kicsi de kínzó afták megelőzhetők. Ha rajtakapjuk az aftás hólyagot mielőtt elfekélyesedik és tiszta propoliszt teszünk rá, ez meg fog száradni és megelőzhetjük az elfekélyesedés amúgy is fájdalmas formáját.